ЧАЈ И ЗДРАВЉЕ

Од тренутка када се појавио у Азији, чај је сматран намирницом која благотворно делује на људски организам. Чак и најстарији историјски записи о чају описују његове лековите особине, а познато је да се у почетку користио и за облоге против реуматизма.

Император Шен Нунг, отац кинеске медицине и пољопривреде, у свом делу “Расправа о Планетама”, наводи да чај:

- ублажава умор

- јача вољу

- забавља душу

- оживљава вид

Истраживања лековитости чаја потврдила су да танини или полифеноли – фитохемикалије у чају, имају изразито антиоксидативно дејство, као и остала биохемијска својства која могу имати важну улогу у заштити од потенцијалних болести или њиховом ублажавању.

Чај такође садржи хранљиве материје као што су: катехини, флавоноиди, угљени хидрати, витамин Ц, витамин Е, цинк, селен, манган, бета-каротен, кофеин, флоур који делују тако да:

• чај освежава и окрепљује зато што су листићи чаја без соли, садрже мало беланчевина и врло мало угљених хидрата. Од витамина садрже витамин Ц, посебно зелени чај, те витамине Б1 и Б2, те гвожђе (роибуш чајеви)

• чајни напитак осигурава организму потребне микроелементе (минерале), потребну количину воде и то прокуване (меке) која лакше продире у међућелијски простор те уједно брже и учинковитије чисти организам од накупљених отрова

• чајеви су „ловци на слободне радикале“, тј. заштитници наших ћелија јер садрже полифеноле, пигменте и етерична уља који смањују штетно деловање пероксида у организму (слободних радикала)

• флавоноиди у чају, према неким подацима 120% јаче делују на канцерогене материје од витамина Ц, појачавају отпорност организма према бактеријама, а делују протввирусно на вирусе који узрокују грип, херпес симплекс, нормализују рад штитњаче, поспешују оздрављење јетрених болесника

• катехини штите од накупљања крвних угрушака, делују на неуроне, заштитници су мозга и помажу у спречавању дегенеративних поремећаја као што су Паркинсонова и Aлцхајмерова болест

• чај има вишеструко позитиво деловање на срце и васкуларни сисем снижавањем укупног холестерола и спуштањем крвног притска

• чај смањује ниво глукозе у крви (додатком цимета)

• полифеноли из чаја такође учествују у изградњи колагена, штите кожу од последица УВ зрачења те поспешују крвоток и обнову коже

• позитивно делује на плодност (витамин Е)

• чај појачава еластичност капилара и крвних судова, стимулише имуни систем, ублажује симптоме астме, те убрзава метаболизам (флавоноиди у зеленом и улонг чају)

• чај потиче пробавне процесе (смањује прекомерно стварање киселине), делује превентивно против артериосклерозе, спречава висок крвни притисак, те делује диуретички и доприноси смањењу прекомерне тежине или одржавању жељене, јер убрзава оксидацију масноћа

• енергетска вредност једне шољице чаја износи 2 кцал, а од тога има 0,7 угљенохидрата и кофеина (зависно од чаја ) од 15 мг – бели чај, до 40 мг – црни чај

• чај има важну улогу у борби против каријеса (садржи флоур) те се све више препоручује као прикладан напитак у било које доба дана и за децу и за одрасле (поготово биљни чајеви јер не садрже кофеин, нпр. роибуш).

Comments are closed.