ИСТОРИЈА

КРАТКА ИСТОРИЈА ЧАЈА

По неким подацима, чај је коришћен као пиће још од 10ог века пре нове ере и као такав спада у једно од најстаријих пића цивилизације. Претпоставља се да биљка чаја потиче из области где се сусрећу североисток Индије, север Бурме, југозапад Кине, и Тибет. Први записи о конзумацији чаја потичу из Кине, где је за време Kин династије(3. Век пре нове ере) већ био у свакодневној употреби у одређеним круговима, да би у време Танг династије, неких осам векова касније, постао уобичајена намирница међу целокупном популацијом. У ово време, чај се шири и ван граница Кине, на Кореју и Јапан, и постаје тема многих књижевних и ликовних дела, као и других аспеката тадашње популарне културе источних народа. Самим тим улази у историју као саставни део њихових националних идентитета.

Колонијалне силе, као што је Португалија, доносе чај у Европу негде у 16ом веку. Катарина од Браганзе, као жена Чарлса Другог, из Португалије у Енглеску доноси културу испијања чаја у 17ом веку, где ће она заживети у домаћинствима и постати једна од обележја Енглеза скоро два века касније, када и сама цена чаја на енглеском тржишту постаје доступна обичном човеку.

С друге стране, током 17ог века, чај доспева из Кине у Русију путем Монголије и Сибира, као и Холандију преко Јапана. У ово време, конзумира се искључиво у круговима аристократије.

У 19ом веку, развитком директних трговинских канала између Кине и Запада, чај доспева и на глобалну сцену. Отприлике у исто време почиње и производња чаја у Индији и Шри Ланки, које уз Кину, и даље важе за водеће произвођаче чаја. Ова експанзија траје и до данашњег дана, када овај благотворни напитак проналази свој пут и до најудаљенијих кутака наше планете!

Comments are closed.